Ο λαογραφικός χορευτικός όμιλος Λυρίτες με μεγάλη χαρά και τιμή ανακοινώνει, για την φετινή χρονική περίοδο 2016-2017 , την δημιουργία ειδικών εργαστηρίων χορού με θέμα τον χορό tarantella pizzica –pizzica αλλά και γενικότερα γνωριμία με το κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο μέχρι σήμερα παραδοσιακά λειτουργεί αυτός ο χορός.
Οδηγός μας σε αυτό το ταξίδι, το καταξιωμένο μουσικό σύνολο encardia.
Τα εργαστήρια θα γίνουν σε κύκλους, ανά μήνα και ανάλογα με τις συμμετοχές.
Λυρίτες
Ειδικά Εργαστήρια Χορoύ
H ταραντέλλα pizzica pizzica σίγουρα θεωρείται σήμερα ένα πολύ ισχυρό στοιχείο στην πολιτισμική παράδοση της Νοτίου Ιταλίας. Τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει φανατικούς «οπαδούς» όχι μόνο σ’ ολόκληρη την Ιταλία αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Παρ’ όλα αυτά το κοινωνικό πλαίσιο, ο τρόπος της ζωής, οι κοινωνικές λειτουργίες που γέννησαν και διατήρησαν αυτόν το χορό έχουν αλλάξει και η σύγχρονη ζωή μας έχει απομακρύνει πολύ από τον τρόπο σκέψης των παλιών κοινωνιών.
Πως λοιπόν μπορεί να λειτουργήσει η συγκεκριμένη μουσική και ο χορός στο σημερινό, στο σύγχρονο άνθρωπο; Η γνώση του παλιού και ξεχασμένου αναμφίβολα είναι ένας σίγουρος τρόπος για να ερμηνεύσει και να ζήσει κάποιος το σήμερα. Ο τρόπος που λειτουργούσαν οι παππούδες και προπαππούδες μας, οι συνήθειες των αγροτικών κοινωνιών, τα πάθη και οι καϋμοί των λαϊκών ανθρώπων των παλαιότερων γενεών μπορούν μας δώσουν σήμερα λύσεις, πρότυπα, απαντήσεις.
Αυτά στάθηκαν άλλωστε τα σημεία ενδιαφέροντος των μελών του συγκροτήματος encardia κατά τη διάρκεια της πολύχρονης επικοινωνίας τους με τους ανθρώπους και τον τόπο, στα πάμπολα ταξίδια τους στα Ελληνόφωνα χωριά του Ιταλικού Νότου.
Αυτήν την εμπειρία και τη γνώση που με αυτόν τον τρόπο απέκτησαν και αποκτούν, επιθυμούν να μεταδίδουν , είτε μέσα από τα δικά τους τραγούδια, είτε στις συναυλίες τους, αλλά ακόμα και σε αυτές τις συναντήσεις με τη μορφή σεμιναρίων.
Έτσι λοιπόν αυτήν τη φορά με άξονα τα βήματα του χορού pizzica pizzica και οδηγούς δύο μουσικούς και δύο χορεύτριες του συγκροτήματος encardia θα επιχειρήσουμε μια στενότερη γνωριμία με την μοναδική παράδοση των Ελληνοφώνων στην περιοχή της Απουλίας με στόχο και την πραγματοποίηση ενός ταξιδιού στα μέρη αυτά εντός του 2017 για να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος με τρόπο μοναδικό και απόλυτα βιωματικό.
Δηλώσεις συμμετοχής
Για άτομα εκτός του ομίλου μας γίνονται μόνον στην ειδική φόρμα συμμετοχής που θα βρείτε παρακάτω και πρέπει να μας στείλετε στο omiloslirites@gmail.com.
Στη συνέχεια θα σας ενημερώσουμε προσωπικά σε ποιο εργαστήριο χρονικά έχετε τοποθετηθεί.
Το κάθε εργαστήριο θα έχει κοινά χαρακτηριστικά ως προς την σύνθεση των συμμετεχόντων που το απαρτίζουν.
Τα δύο πρώτα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στη σχολή χορού της Ραλού Μάνου Ιωάννου Μεταξά 4 δίπλα ακριβώς στο Μetro Mall, στο σταθμό μετρό του Αγίου Δημητρίου, το πρώτο την Κυριακή 20 Νοεμβρίου ώρα 10.00-14.00 και το δεύτερο σε ημερομηνία του Δεκεμβρίου που θα ανακοινωθεί σύντομα (Οι συμμετοχές για το συγκεκριμένο Α εργαστήρι έχουν κλείσει, ενώ απομένουν λίγες για το Β).
Για τα επόμενα θα υπάρξουν νέες και αναλυτικές ανακοινώσεις
Για άλλες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6977004286, ΜΟΝΟΝ Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 20.00-22.00.
Πρόγραμμα Εργαστηρίου
- Γνωριμία με το κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο μέχρι σήμερα παραδοσιακά λειτουργεί αυτός ο χορός και αναφορά στις τρείς διαφορετικές εκφράσεις του:
- Pizzica a cortegiamento (ερωτικός χορός ζευγαριού)
- Pizzica tarantata (μουσική θεραπεία κατά του τσιμπήματος από την δηλητηριώδη αράχνη)
- Pizzica scherma (είδος πολεμικού χορού μεταξύ αντρών)
- Εκμάθηση των πιο απλών βημάτων πάνω σε παραδοσιακές μουσικές αλλά και πιο σύγχρονες μουσικές προτάσεις.
- Χορός σε ζευγάρια: όλοι οι συμμετέχοντες θα χορέψουν μεταξύ τους αλλά και με τους διδάσκοντες.
- Αναφορές στην φιγούρα του “mesciu de ballu” (εκείνος που κατευθύνει τον χορό), εκμάθηση πιο περίπλοκων βημάτων, χρήση του μαντηλιού.
- Ronda: Όλοι θα χορέψουν σε παραδοσιακό κύκλο δοκιμάζοντας στην πράξη βήματα, τρόπους, εκφράσεις.
Λίγα λόγια για τους encardia..
Οι encardia, η ιδιότυπη και απόλυτα ελκυστική αυτή μουσική κολεκτίβα, αποτελούν την εποχή αυτή ένα από τα πλέον προβεβλημένα και καταξιωμένα στη χώρα και διεθνώς Ελληνικά σχήματα της world μουσικής. Προσηλωμένοι στην πλούσια παραδοσιακή και γεμάτη ενέργεια μουσική της Κάτω Ιταλίας, με τον πειστικό τους τρόπο έκφρασης και απόδοσης της μουσικής, μας ταξιδεύουν μουσικά στα απόμακρα χωριά της Καλαβρίας, στις όμορφες περιοχές του Salento και σ’όλα εκείνα τα μέρη που μιλούν ακόμη Γκρεκάνικα κι άλλες τοπικές διαλέκτους.
Κύριο χαρακτηριστικό του σχήματος η σχέση που αναπτύσσουν με το εκάστοτε κοινό των συναυλιών τους. Το γκρουπ δημιουργήθηκε το 2004 για να διαγράψει μία ζηλευτή πορεία μέχρι σήμερα που περιλαμβάνει περισσότερες από 500 ζωντανές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στη Γαλλία, Γερμανία, Αλγερία, Ελβετία, Κύπρο, κυρίως στην ίδια την Ιταλία, καθώς και πέντε εξαιρετικά επιτυχημένους δίσκους. Πολλές είναι οι συνεργασίες τους με επιφανείς καλλιτέχνες της κατωιταλικής μουσικής όπως G. Avantaggiato (το 2008 στο μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ “La note della Taranta”), R. Licci, C. Villani, E. Magnolo, E. Castagna, D. Durante, τους Ghetonia, Mala lingua, Mala agapi, Canzoniere Grecanico Salentino κ.α. αλλά & με Έλληνες σπουδαίους καλλιτέχνες όπως ο N. Πορτοκάλογλου, Φ. Δεληβοριάς, Α. Ιωαννίδης, A. Μπακιρτζής, Ν. Ξυδάκης, τον ηθοποιό Η. Λογοθέτη και τόσους άλλους! Το Μάρτιο του 2012 η ταινία του Άγγελου Κοβότσου με τον τίτλο encardia «Η πέτρα που χορεύει» και θέμα ένα οδοιπορικό του γκρουπ στις περιοχές των Ελληνόφωνων χωριών της Ιταλίας, απέσπασε το βραβείο κοινού στο 14ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και προβάλλεται σε ξένα Φεστιβάλ αλλά και στις αίθουσες ανα την Ελλάδα ήδη από τον Νοέμβρη του 2012!
The memebers of encardia are: Kostas Konstantatos: vocals, mandolin, violin, tamborine, daouli Vangelis Papageorgiou: vocals, harmonica, bayan/concert accordion Michalis Kontaxakis: vocals, classical guitar Anastasia Doulfi: vocals, castanets Natalia Kotsani: vocals, 12-string acoustic guitar, castanets Dimitris Tsekouras: double bass Paschalis Kolentsis: sound engineering Konstantina Kalkani & Yanna Chamaleli: dance